top of page

Avtaleloven § 33 - en introduksjon

Oppdatert: 14. aug. 2022

1. Innledende bemerkninger

Avtaleretten bygger pÄ det grunnleggende prinsippet om at gjensidige forpliktelser skal holdes slik de opprinnelig er inngÄtt, jf. NL-5-1-2 («pacta sunt servanda»). Dette gjelder selv om en oppfyllelse blir mer krevende enn partene fÞrst antok og selv om en av partene ikke lenger Þnsker Ä stÄ ved avtalen. Prinsippet gjelder likevel ikke unntaksfritt, da det under enkelte omstendigheter vil vÊre urimelig at avtalen mÄ holdes betingelseslÞst («pacta non sunt semper servanda»). Et eksempel vil vÊre der lÞftemottakeren opptrÄr uredelig pÄ avtaletidspunktet, slik at det ikke vil vÊre berettiget at han profitterer og bygger rett pÄ lÞftet fra lÞftegiveren.


Redelighetsstandarden i avtaleloven § 33 fastslÄr derfor at «selv om en viljeserklÊring ellers maatte ansees for gyldig, binder den ikke den, som har avgit den, hvis det paa grund av omstÊndigheter, som forelaa, da den anden part fik kundskap om erklÊringen, og som det maa antages, at han kjendte til, vilde stride mot redelighet eller god tro, om han gjorde erklÊringen gjÊldende». En naturlig sprÄklig forstÄelse av «uredelig» tilsier at terskelen er hÞy og kun forbeholdt unntakstilfeller. Det er etter forarbeidene fÞrst og fremst omstendigheter som avviker fra de forventningene man bÞr kunne stille til en forstandig avtaleinngÄelse, som kan ugyldiggjÞres etter avtl. § 33 jf. NOU 1979:32 s. 37.


FormÄlet med Ä innfÞre ugyldighetsregelen var Ä ramme de tilfellene som ikke falt inn i de Þvrige lovfestede ugyldighetskategoriene, men hvor det likevel ville stride mot den alminnelige rettsfÞlelse Ä gjÞre lÞftet gjeldene. Lovmotivene legger for Þvrig opp til at bestemmelsen skal virke preventivt, slik at lÞftegivere tenker seg om og ikke opptrÄr illojalt pÄ avtaletidspunktet. PÄ denne mÄten kan avtaler inngÄs lettvint, slik at varer og tjenester kan produseres funksjonelt og effektivt.


Bestemmelsen i avtaleloven § 33 oppstiller hele seks vilkÄr for ugyldighet, som skal klargjÞres i den videre fremstillingen. Det vil dessuten gjÞres sammenligninger med de Þvrige ugyldighetsreglene der det er relevant, fÞr det avslutningsvis vil bli redegjort for rettsvirkningen av ugyldighet dersom en av partene har opptrÄdt uredelig pÄ avtaletidspunktet.


2. Generelt om bestemmelsen

Karakteristikken «uredelig» viser til at avtl. § 33 er en generalklausul som Äpner opp for et dynamisk element i vurderingen av hvor grensen for ugyldighet skal gÄ. Kort forklart er en generalklausul et vilkÄr i en lovbestemmelse som er generelt utformet og uten et entydig innhold. Slike rettslige standarder gir rom for en svÊrt skjÞnnsmessig bedÞmmelse, i motsetning til mer faste kriterier som konkret beskriver hvilke forhold en rettsanvender kan legge vekt pÄ. PÄ denne mÄten blir bestemmelsen belyst av retts- og samfunnsoppfatningen til enhver tid, samtidig som den gjÞr det mulig Ä innfortolke et vern for den underlegne part.


Det er likevel verdt Ä nevne det klare utgangspunktet - bÄde private parter og nÊringsdrivende har et ansvar for Ä skaffe seg et nÞdvendig faktagrunnlag med sikte pÄ om en avtale bÞr inngÄs eller ikke. Terskelen er imidlertid hÞyere i kommersielle kontraktsforhold mellom to profesjonelle parter, enn for avtaler mellom forbrukere og nÊringsdrivende.


3. NÊrmere om lovens vilkÄr - en vurdering i 6 ledd

Avtaleloven § 33 oppstiller 6 kumulative vilkÄr for at en lÞftegiver unntaksvis er ubundet av sin viljeserklÊring. Fire av disse fremgÄr direkte av lovteksten, en fremgÄr av avtl. § 39 og den siste av ulovfestet rett.


Et lÞfte kan ha blitt til under andre omstendigheter enn de som er nevnt i avtaleloven §§ 28-32, som indikerer at lÞftegiveren ikke bÞr bli bundet. For en del av disse tilfellene kan lÞftegiver bygge kravet sitt etter avtl. § 33, som krever at lÞftemottakeren har opptrÄdt uredelig ved inngÄelsen av avtalen. Lovgiver forsÞker Ä illustrere dette ved Ä bruke begrepet «omstÊndigheter» som fÞrste vilkÄr for bestemmelsens anvendelsesomrÄde. Begrepet er vidtfavnende, og definerer ikke tydelig hvilke forhold som kan rammes. I utgangspunktet stilles det ikke store krav til omstendighetene, da arten og omfanget av disse heller fÄr betydning i redelighetsvurderingen. Det er sÊrlig her bestemmelsen kan benyttes til Ä kumulere forhold som isolert sett ikke er tilstrekkelig for ugyldighet, men som samlet sett kan betraktes som uredelig dersom man gjÞr lÞftet gjeldene. Foreligger det flere omstendigheter, mÄ disse med andre ord sees i sammenheng i den endelige vurderingen.


Det andre vilkÄret for ugyldighet er at det mÄ foreligge en Ärsakssammenheng mellom erklÊringen og den pÄstÄtte omstendigheten. VilkÄret fremgÄr ikke direkte av loven, men er inntatt i de Þvrige bestemmelsene om tilblivelsesmangler i §§ 28-32 og fÞlger av rettspraksis om redelighetsstandarden. I Rt. 1984 s. 28 TromsÞ Sparebank, som omhandlet gyldigheten av en kausjonserklÊring, ble innvirkningskravet formulert som at lÞftegiveren «ikke ville ha undertegnet dersom han hadde hatt kjennskap til de faktiske forhold», jf. s. 34.


Det tredje vilkÄret krever at omstendighetene mÄ foreligge pÄ det tidspunkt da det dispositive utsagnet kom til lÞftemottakerens kunnskap. Det innebÊrer at bestemmelsen bare rammer forhold som har vÊrt feilaktige pÄ avtaletidspunktet, men ikke forutsetninger som lÞftemottakeren tilegner seg etter at han har fÄtt kunnskap om lÞftet - altsÄ de bristende forutsetninger.


Det fjerde vilkÄret forutsetter at lÞftemottakeren mÄ ha kjent til omstendighetene, som illustrerer at avtl. § 33 er en svak ugyldighetsgrunn. En naturlig forstÄelse av ordlyden «kjendte til» tilsier at lÞftemottakeren mÄ ha hatt positiv kjennskap til omstendighetene. Utgangspunktet er derfor at bestemmelsens ordlyd ikke rammer tilfeller der lÞftemottakeren «burde» ha kjent til forholdet. I bÄde juridisk teori og rettspraksis er det imidlertid lagt til grunn at bestemmelsen ogsÄ kommer til anvendelse nÄr lÞftemottakeren har opptrÄdt uaktsomt jf. TromsÞ Sparebank, (Rt. 1984 s. 28 pÄ side 34). Dette innebÊrer at lÞftemottakeren kan bli ansvarlig selv om han ikke hadde kjennskap til forholdet. OgsÄ her gir den nevnte dommen om TromsÞ Sparebank viktige poeng. HÞyesterett presiserte at banken «burde» ha forstÄtt at kausjonisten ikke ville bundet seg dersom han hadde vÊrt korrekt informert om de faktiske forholdene.


Det femte vilkÄret stiller krav til nÄr lÞftemottakeren mÄ ha kjent eller burde kjent til omstendighetene. Tidspunktet er som for de Þvrige svake ugyldighetsgrunnene, regulert i avtl. § 39 fÞrste pkt. Det fremgÄr av bestemmelsen at lÞftemottakerens uaktsomhet som hovedregel bare gjelder dersom den foreligger nÄr han fÄr kunnskap om viljeserklÊringen. Det er likevel unntaksvis adgang til Ä ta hensyn til omstendigheter som lÞftemottakeren har mottatt etter dette tidspunktet, dersom det foreligger «sÊrlige grunde» og han ikke har «indrettet sig» etter lÞftet, se avtl. § 39 annet pkt.


Det sjette og mest sentrale avgrensningskriterium er om det for lÞftemottakeren vil stride mot redelighet eller god tro Ä gjÞre erklÊringen gjeldene. Bestemmelsen oppstiller to vilkÄr, men samstemt juridisk teori peker pÄ at vilkÄret om god tro ikke har en selvstendig funksjon, og at det er redelighetskriteriet som er sentralt i spÞrsmÄl om ugyldighet. Som regel mÄ det foretas en objektiv, skjÞnnsmessig helhetsvurdering av forholdene ved avtalens tilblivelse, og deretter om avtaleforholdet samsvarer med det som kan forventes av forretningsmoralen i det aktuelle kontraktsomrÄdet. I denne vurderingen er det etter forarbeidene sentralt om lÞftemottakerens forhold er i strid med «sunde moral- og forretningsprincipper», jf. Ot. Prp. nr. 63 (1917) s. 77. LÞftemottakerens forhold vil som oftest vÊre i strid med anvisningen i forarbeidene dersom han opptrÄr svikaktig pÄ avtaletidspunktet.


Bestemmelsen har tradisjonelt sett vÊrt et sentralt middel for Ä hindre at en lÞftemottaker med en overlegen erfaring og innsikt utnytter en svak kontraktspart for Ä oppnÄ gunstige fordeler. Forarbeidene illustrerer for Þvrig at dette var en viktig intensjon med avtalelovens tredje kapittel om ugyldighet, jf. Utkast 1914 s. 18. Terskelen for Ä anse en avtale som ugyldig er imidlertid hÞy - det er bare i tilfeller der en part har misbrukt avtalefriheten og opptrÄdt illojalt og i strid med god forretningsskikk at en opptreden kan karakteriseres som «uredelig».


4. Ulike omstendigheter som kan stride mot redelighet eller god tro

4.1 Sykdom

Mental svekkelse eller sykdom er en omstendighet som kan innebÊre at det vil stride mot redelighet dersom lÞftemottakeren bygger rett pÄ lÞftet. Som tidligere nevnt krever avtl. § 33 at lÞftemottakeren har kunnskap eller burde hatt kunnskap om at lÞftegiveren pÄ grunn av sykdom ikke er i stand til Ä forsvare seg pÄ en hensiktsmessig mÄte. En avtale kan likevel ikke kjennes ugyldig utelukkende pÄ grunnlag av at kunnskapskravet er oppfylt. Den angivelige tilstandens art og grad vil ha betydning i vurderingen av om lÞftegiveren er i stand til Ä representere sine egne interesser.


Rt. 1965 s. 572 Kristiansen-dommen som gjaldt overdragelse av en eiendom fra en stefar til en stesÞnn, viser dette. HÞyesterett uttalte at stesÞnnen var klar over stefarens mentale svekkelse og motiverte til overdragelsen til tross for dette. Han mÄtte derfor «ha forstÄtt at det ikke var stefarens virkelige mening at han skulle fÄ noen begunstigelse i forhold til de Þvrige arvinger, og at stefaren i det hele ikke ville ha foretatt skjÞtingen dersom han hadde full forstÄelse av transaksjonen», jf. s. 574-575. Konklusjonen i dommen ble at det ville stride mot redelighet Ä gjÞre avtalen gjeldene.


Selv om bestemmelsen i avtl. § 33 i hovedsak begrenser seg til avtalens tilblivelse, vil avtalens innhold i praksis spille en mer beskjeden rolle i vurderingen av om det vil stride mot redelighet Ä gjÞre den gjeldene. Det er likevel avtl. § 36 som er mest sentral for Ä angripe et urimelig innhold, og bestemmelsen er heller ikke avhengig av en medkontrahents gode eller onde tro.


4.2 Opplysningssvikt - uriktige opplysninger

Hovedregelen er at enhver part selv mÄ sÞrge for Ä skaffe seg all relevant informasjon fÞr man bestemmer seg for Ä inngÄ en avtale. PÄ den annen side skal en part kunne stole pÄ at den informasjonen som er gitt av den annen part, er korrekte, og at viktig informasjon som kan pÄvirke kjÞpet, ikke tilbakeholdes. Foreligger det et beskrivelsesavvik om det som overdras, som enten er gitt av selgeren eller en medkontrahent som opptrer pÄ hans vegne, kan resultatet bli ugyldighet.


Dette var tilfelle i Rt. 1993 s. 1497 Halvorsen-dommen, der prisen pÄ en leilighet ble redusert fra 650 000 kroner til 500 000 kroner etter avtl. § 36. I saken ble kjÞperen presentert for en misvisende takst, som ikke samsvarte med leilighetens vesentlige andel i eiendommens fellesgjeld. Salgsverditaksten tok ikke hÞyde for markedsverdien og avtalen ble blant annet av hensyn til dette revidert. Til tross for at avtalen ble lempet etter avtl. § 36, kunne den villedende taksten etter all sannsynlighet ogsÄ medfÞrt ugyldighet etter avtl. § 33.


4.3 Opplysningssvikt - mangelfulle opplysninger

I likhet med uriktige opplysninger, er mangelfulle opplysninger en omstendighet som unntaksvis kan ugyldiggjÞres etter avtl. § 33. Dersom lÞftemottakeren sitter inne med opplysninger som er av betydning for lÞftegiveren, vil det som regel stride mot redelighet om lÞftemottakeren utnytter den annen parts uvitenhet ved Ä holde informasjonen for seg selv. Man sier gjerne at hvis det var uredelig Ä fortie om informasjonen, er terminologien at lÞftemottakeren hadde opplysningsplikt.


Grensen for nÄr det foreligger opplysningsplikt, kan likevel vÊre noe vanskelig Ä trekke. Redelighetskriteriet er skjÞnnsmessig slik at terskelen mellom det redelige og uredelige vil variere. Sentralt stÄr lÞftegiverens typiske og rimelige forventninger om at han skal opplyses om forhold som er relevante for avtaletypen. I TromsÞ Sparebank (Rt. 1984 s. 28 pÄ side 35) ble en kausjonisterklÊring kjent ugyldig, da det ble lagt vekt pÄ at kassakreditten var Äpnet et halvt Är fÞr kausjonisterklÊringen ble gitt. Kausjonisten ble ikke informert om disse forholdene. Selv om banken ikke hadde full oversikt over omfanget av debitors betalingsvansker, presiserte HÞyesterett at det forelÄ «sÄ vidt alarmerende signaler» at banken burde ha foretatt seg noe for Ä bringe klarhet i om kausjonisten hadde fÄtt opplysninger som mÄtte vÊre relevante for hans vurdering.


5. Rettsvirkningen av ugyldighet

Rettsvirkningen etter avtl. § 33 er at lĂžftegiveren ikke er bundet av sin viljeserklĂŠring. Dette synliggjĂžres i lovteksten ved at lĂžftet ikke «... binder ... den, som har avgit den  ». Dersom lĂžftegiveren er ubundet pĂ„ grunn av ugyldighet, skal lĂžftegiveren stilles som om lĂžftet ikke hadde vĂŠrt gitt. PĂ„ tilsvarende mĂ„te skal den andre parten fritas fra sin plikt til Ă„ oppfylle kontraktsmessig.


Det er sÊrlig her redelighetsstandarden skiller seg fra den alminnelige lempingsregelen i avtl. § 36, som med sin fleksibilitet hjemler ytterligere sanksjonsmuligheter. Der man i avtl. § 36 helt eller delvis kan sette til side en avtale, er alternativet i avtl. § 33 enten Ä slÄ en strek over avtalen, eller Ä opprettholde den slik den er. Det er altsÄ ikke mulig Ä sensurere enkeltvilkÄr, man mÄ si seg helt lÞs fra avtalen.


 

Kilder

  • Giertsen, Johan, Avtaler, 3. utgave. (Oslo: Universitetsforlaget, 2014).

  • Woxholth, Geir, Avtalerett, 11. utgave. (Oslo: Gyldendal juridisk, 2017).


1 857 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page